Waarom ventileren?

Zelfs als het luchten van een woning bijna instinctief is voor de meeste mensen, is het ook een feit dat het ventilatie niveau in de gemiddelde woning vaak onvoldoende is. Een gemiddeld persoon consumeert 2 kg voedsel en water per dag, en ademt 15 kg lucht per dag (12.000 liter). De kwaliteit van de binnenlucht is duidelijk van belang. Echter, vele factoren beïnvloeden de luchtkwaliteit.

Bij het streven naar het beste binnenklimaat, zijn een aantal zaken goed om te weten. De feiten in het kort:

 1. Lucht in een kinderkamer bevat chemische stoffen uit alle plastic speelgoed en elektronische apparatuur. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor een slechte luchtkwaliteit.
 2. Het aantal mensen dat lijdt aan astma en allergie is de laatste 30-40 jaar snel gegroeid, mede omdat meer mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen.
 3. Een hoge luchtvochtigheid is de perfecte omgeving voor huisstofmijt, die kan leiden tot allergie problemen. De vochtproductie van een gemiddelde familie is 10 l per dag.
 4. De normale huishoudelijke activiteiten, zoals ademhaling, koken en douchen vervuilen de lucht van de woning met vocht en andere verontreinigende stoffen.
 5. Een hoge mate van luchtvochtigheid en te lage binnentemperaturen kunnen leiden tot condensatie op koude oppervlakken, wat kan leiden tot schimmel en schimmel.
 6. Condensatie en schimmel ontstaan meestal op plaatsen waar meubels worden geplaatst tegen een koude buitenmuur. Verrotting kan leiden tot allergie symptomen en astma en de oorzaak zijn van vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen.
 7. De verontreinigende stoffen van de binnenlucht zijn talrijk en zijn onder andere: vochtigheid, geuren, gassen uit materialen, tabaksrook, schimmels, allergenen en radon.
 8. Slechte luchtkwaliteit in vergaderzalen en klaslokalen belemmert het vermogen te leren en vermindert ons vermogen om te concentreren.

Bronnen:

 • WHO statistics
 • Euro Climate Radar
 • Organisation for indoorclimate 2011 figures
 • Roof Manufacturers Association’s annual statistics