Natuurlijke ventilatie: Systeem A

Natuurlijke ventilatie is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om uw woning te verluchten. Deze vorm van ventilatie maakt gebruik van het geringste drukverschil tussen de lucht binnen en buiten de woning. Dit drukverschil wordt veroorzaakt door het temperatuursverschil tussen binnen en buiten enerzijds en door de wind anderzijds. De luchtstroom gebeurt steeds van droge naar vochtige lokalen. Hierbij stroomt ook warme lucht naar koude lokalen. Omgekeerd zou minder gunstig zijn, omdat koude lucht aanvoelt als tocht.

Hoe werkt natuurlijke ventilatie?

Technisch gezien wordt dit ook wel eens Systeem A genoemd. Het berust op het principe van natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer. De inkomende luchtstroom gebeurt via regelbare ventilatieroosters in de ramen. Zelfregelende roosters zorgen voor een permanente luchttoevoer in droge leefruimtes, en vermijden tochtstroom. Ze passen zichzelf aan volgens de snelheid van de wind. Hoe meer wind er buiten waait, hoe meer de ventilatieroosters zich gaan sluiten. Zo wordt u beschermd tegen tocht. Kies bij voorkeur akoestisch dempende roosters om eventueel straatlawaai te weren.

Bij natuurlijke verluchting zorgt men er best voor dat de aangevoerde lucht naar binnen kan via de woonkamer en/of de slaapkamers. Kieren of spleten onder de deuren zorgen voor een natuurlijke luchtcirculatie doorheen de hele woning. De vervuilde en vochtige lucht wordt via afsluitbare roosters aangetrokken vanuit de natte ruimtes en verlaat de woning via een verticaal ventilatiekanaal. Op die manier wordt een soort schoorsteeneffect gecreëerd. De uitgang van de ventilatie moet minstens een halve meter boven de nok van het dak uitsteken.

Voorbeeld Natuurlijke ventilatie systeem A

Natuurlijke afvoer via zelfregelende roosters en natuurlijke afvoer van ventilatielucht door middel van individuele kanalen.

  • Eenvoudig systeem
  • Luchthoeveelheden zijn niet gewaarborgd, zijn afhankelijk van thermische trek en winddruk.
  • Energiezuinig, er is geen motor noodzakelijk
Voorbeeld Natuurlijke ventilatie systeem A