Velux logo

Nederlanders bezorgder over ongezonde lucht in huis dan over verliezen baan

De Meern, 7 april 2015. Verse lucht en veel daglicht in huis zijn twee verrassende ‘topscorers’ als Europeanen gevraagd wordt wat belangrijk is voor hun gezondheid. Dit geeft de bouwindustrie een nog vrijwel onontgonnen marktpotentieel voor gezonde woonoplossingen. Dit is de conclusie van een nieuwe studie in opdracht van de VELUX Groep, weergegeven in de Healthy Homes Barometer.

Volgens de Healthy Homes Barometer 2015 zien Europeanen een gezonde woning als sleutel tot een gezond leven. En toch leven naar schatting 80 miljoen Europeanen in huizen die te vochtig zijn. Meer dan een derde van alle Europese huishoudens kennen minstens één persoon die lijdt aan astma. Bovendien zijn 6 van de 10 Europeanen bezorgd over de luchtkwaliteit in hun huis. Toch investeren Europeanen, als ze hun huis gaan renoveren of een nieuw huis kopen, eerder in comfort en functionaliteit dan in voorzieningen voor daglicht en gezonde binnenlucht. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek uitgevoerd onder de bevolkingen van 12 Europese landen, waaronder Nederland. De studie is de eerste die aantoont hoe Europeanen hun prioriteiten stellen als het aankomt op renoveren en investeren in hun huis.

“Als consumenten hebben we de neiging te investeren in acties die onmiddellijk persoonlijk voordeel opleveren, zoals verlaagde energiekosten en verhoogd wooncomfort. De voordelen van het gezonder maken van hun woonklimaat zien ze meer als investering op de lange termijn. Denk daarbij aan het voorkomen van astma of het verhogen van de leervaardigheden van onze kinderen. Daarom moet de bouwindustrie de bevolking beter informeren over de voordelen van een gezond woonklimaat, om zo het marktpotentieel te ontsluiten waar onze nieuwe studie op wijst”, vertelt Michael K. Rasmussen, Chief Marketing Officer van de VELUX Groep.

Onontgonnen marktpotentieel

In het geval van het zo efficiënt mogelijk omgaan met energie, hebben jaren van uitgebreid politiek en publiek debat geleid tot een enorme markt om huizen energie-efficiënt te maken. Volgens de nieuwe studie heeft meer dan de helft van de Europese huishoudens in de laatste 5 jaar maatregelen getroffen om hun energierekening te verlagen. De studie toont hetzelfde potentieel aan als het aankomt op het gezonder maken van huizen. 6 op de 10 Europeanen zijn bezorgd over hun klimaat binnenshuis. Daarbij scoren ventilatie en daglicht respectievelijk nummer 2 en 4 op de lijst van wat ze het belangrijkst vinden voor hun gezondheid.

Volgens Rasmussen begint het ontsluiten van dit potentieel met een bewustzijnsverhoging van de Europese bevolking betreffende een gezond binnenklimaat. Zo ontstaat een structureel stevige vraag naar nieuwe en betere oplossingen voor gezonde woningen en gebouwen van hoge kwaliteit.