In Montfoort worden voor het eerst in Nederland tien woningen duurzaam gerenoveerd met de focus op een comfortabel binnenklimaat. Hiervoor wordt een nieuw renovatieconcept toegepast. Door het unieke ontwerp gebaseerd op de principes van Active House ontstaat een goede balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Het renovatieconcept is ontwikkeld door de VELUX Groep en Danfoss en speciaal voor De Poorters verder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgt voor de ontwikkeling en realisatie.

Renovatie volgens Active House

Bij De Poorters van Montfoort worden voor het eerst in Nederland woningen gerenoveerd volgens de principes van Active House. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een duurzaam renovatieconcept dat ontwikkeld is door de VELUX Groep en Danfoss. Het concept focust op het opwekken van zonne-energie, het gebruik van passieve zonnewarmte en technologie voor energie- en klimaatbeheersing. Gecombineerd met het allerhoogste niveau van isolatie en natuurlijke ventilatie wordt een nieuwe schil om de woning gecreëerd die de energieprestatie tot een topniveau stuwt. Deze combinatie vormt de basis om optimaal duurzaam te renoveren en een woning te realiseren waarin de behoefte aan daglicht, warmtebeheersing en ventilatie in evenwicht zijn met elkaar en het energieverbruik.

Groot onderhoud met een toekomstvisie

De woningen in de Poorterstraat in Montfoort zijn veertig jaar oud en hebben momenteel energielabel E. Vorig jaar zijn 82 woningen gerenoveerd en opgewaardeerd naar energielabel A. Bij normaal groot onderhoud worden dergelijke woningen meestal opgewaardeerd naar energielabel C. Vanwege de goede ligging, maar vooral omdat het ruime woningen zijn met een hoge toekomstwaarde, besloot woningcorporatie GroenWest tien woningen naar een nog hogere energieprestatie te brengen en voor de bewoners te zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met meer daglicht en frisse lucht. Deze woningen worden opgewaardeerd naar een energieprestatie van energielabel A++. Door deze manier van renoveren is de totale vraag naar energie en de CO2-uitstoot straks zeer beperkt. De woningen bieden de bewoners naast deze goede energieprestaties ook meer leefruimte, daglicht en een prettiger binnenklimaat. De renovatie wordt in opdracht van GroenWest uitgevoerd door een consortium. Het renovatieconcept van VELUX en Danfoss is speciaal voor deze woningen verder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgt voor de ontwikkeling en realisatie.

Totstandkoming renovatieproject

Het concept heeft als doel duurzaam renoveren te vereenvoudigen om daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de mondiale milieuproblematiek. De betrokken partijen willen met het project in Montfoort ervaring opdoen met ingrijpende duurzame renovaties. Het project is een initiatief van VELUX Nederland. Hun oproep voor een voorbeeldproject mondde uit in de samenwerking met GroenWest. “Het is onze overtuiging dat mensen, als gebruikers van een woning, centraal moeten staan bij het ontwikkelen van duurzame woningen. In Nederland staan meer dan 3 miljoen woningen die ouder zijn dan 30 jaar en binnen niet al te lange tijd een energiemodernisatie moeten ondergaan. Met initiatieven zoals de samenwerking met Danfoss proberen wij als VELUX Groep een positieve bijdrage te leveren aan een energie-efficiënte, kwalitatief hoogwaardige bouw- en levensstandaard voor de toekomst”, aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V.