Vertegenwoordigers uit de bouwbranche en bouwonderzoeksinstituten uit de hele wereld zijn betrokken bij de ontwikkeling van toekomstige gebouwen en hebben hiervoor een internationale alliantie opgericht onder de naam Active House Alliance. Het doel van de alliantie is om het delen van ervaringen binnen de bouwbranche te bevorderen en voorbereidingen te treffen voor het bekendmaken van een nieuwe internationale bouwstandaard, Active House; gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken en waarbij de gebruikers centraal staan.

Eén van de belangrijkste drijfveren voor professionals om deel te nemen aan de oprichting van deze internationale alliantie is dat gebouwen vanaf 2020 energie- en CO2 neutraal moeten worden gebouwd. Aangezien mensen tot wel 90% van hun leven binnen gebouwen doorbrengen, en twee van de drie gebouwen een slecht binnenklimaat heeft (wat bij kan dragen aan allergieën, depressies en een verminderd vermogen om te leren), zit er een groot potentieel in de bouw van betere en gezondere gebouwen.

Active House ondersteunt politieke klimaatdoelstellingen

Het doel van het netwerk met deelnemers uit verschillende landen, is dat toekomstige gebouwen zullen worden gebouwd volgens de ‘Active House Visie’, een algemene visie voor het ontwikkelen van gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken, met eerbied voor zowel gezondheid en binnenklimaat als energie en milieu. Het is een visie in harmonie met de politieke klimaatdoelstellingen. Anne Grete Holmsgaard, lid van het Deense parlement namens de Socialistische Volkspartij, benadrukte tijdens de oprichtingsbijeenkomst in mei 2010 dat Active House het ons mogelijk maakt om energieverbruik te verminderen, geld te besparen en daarnaast te zorgen voor een beter binnenmilieu en versterking van de gezondheid: “In 2009 hebben we in Europa 240 miljard euro uitgegeven om olie, gas en kolen te kopen van landen buiten de Europese Unie. Active House maakt het niet alleen mogelijk om een deel van deze kosten te besparen, maar ook om het energieverbruik te verminderen en bovendien een beter binnenklimaat te creëren. Dit zijn allemaal belangrijke redeneren om gebouwen volgens de Active House Visie te bouwen,” benadrukt Anne Grete Holmsgaard.

Nieuwe internationale bouwstandaard

De activiteiten van de Active House Alliance richten zich voornamelijk op het creëren van een internationaal platform voor het delen van kennis en ervaringen. Het platform richt zich niet alleen op het organiseren van internationale conferenties, maar ook op het bekendmaken van nieuwe innovatieve technologische en energieoptimaliserende producten. Kortom een platform waar iedereen wereldwijd ervaringen uit bijvoorbeeld demonstratieprojecten kan delen. De Active House principes zijn door de alliantiepartners vastgesteld en opgenomen in een specificatie document.

Voor meer informatie over de Active House Alliance kunt u kijken op www.activehouse.info.

Nederlandse initiatieven

Ook in Nederland zijn inmiddels diverse vertegenwoordigers uit de bouwbranche en bouwonderzoeksinstituten betrokken bij de Active House Alliance. Mocht u meer willen weten over dit initiatief of interesse hebben om deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met het internationale secretariaat dat door SBR wordt gevoerd. Inmiddels heeft SBR ook een informatieblad gepubliceerd en worden er op verschillende momenten Active house bijeenkomsten georganiseerd.

Pilot renovatieproject in Montfoort

Ook vanuit Nederland wordt de Active House visie door steeds meer professionals gebruikt. Zo worden in Montfoort voor het eerst in Nederland tien woningen duurzaam gerenoveerd met de focus op een comfortabel binnenklimaat. Hiervoor wordt een nieuw renovatieconcept toegepast gebaseerd op de principes van Active House. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Het renovatieconcept is ontwikkeld door de VELUX Groep en Danfoss en speciaal voor De Poorters verder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgt voor de ontwikkeling en realisatie. De woningen worden opgewaardeerd naar een energieprestatie van energielabel A++. Bekijk de website voor meer informatie over De Poorters van Montfoort.

VELUX Groep – alliantiepartner

De VELUX Groep is één van de Active House alliantiepartners. Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland:

“Wij ondersteunen de Active House Visie. Als onderdeel van de bouwmaterialenbranche voelen wij een verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van gebouwen, die niet alleen zorgen voor een vermindering van ons totale energieverbruik, maar ook een bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat en een positiever bijdrage leveren aan ons milieu, te ondersteunen.”

Het wordt steeds belangrijker om daglichtniveaus in een gebouw nauwkeurig te kunnen voorspellen. Specifieke aanbevelingen en vragen hierover nemen toe, wat ook terug te zien is in de regelgeving. Hiervoor heeft de VELUX Groep de Daylight Visualizer ontwikkeld waarmee daglichtniveaus kunnen worden berekend en gevisualiseerd met de hoogste mate van nauwkeurigheid. VELUX biedt deze tools kosteloos aan. De Energy & Indoor Climate Visualizer visualiseert het energieverbruik, ventilatie en binnenklimaat. Dit biedt de mogelijkheid de energetische prestaties vooraf te meten, oververhitting in de zomer en natuurlijke ventilatie zijn hierbij belangrijke parameters.